9.8.13

Puszysty omlet z 1 jajka

W końcu kupiłam sobie patelnię do naleśników, jest piękna zielona. Ale nie o kolory tutaj chodzi, ale fakt, że w końcu będę mogła usmażyć kształtne naleśniki, a przede wszystkim omlety. Tak tęskniłam za omletami, a wiadomo, że one wychodzą zdecydowanie lepiej na mniejszych patelniach. 
Tak więc dziś przedstawiam omlet z porem i zieloną papryką. Takie nic, a takie dobre :)


Puszysty omlet 

Składniki (na 1 porcję):
  • 1 jajko*****
  • pół małego pora
  • pół małej zielonej papryki****
  • 1 łyżeczka masła*
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Paprykę posiekać w drobną kosteczkę, pora posiekać w krążki. Umieścić razem z miseczce.
  2. Rozbić jajko - osobno żółtko i białko. 
  3. Żółtko wlać do pora i papryki i wymieszać, białko ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
  4. Ubite białko dodać do reszty składników i delikatnie wmieszać, kręcąc łyżką tylko w 1 stronę (nie wiem czy to zabobon, ale na wszelki wypadek tak robię)
  5. Na rozgrzanej patelni roztopić masło, wlać masę. Smażyć z obu stron do zrumienienia. Uważać przy przewracaniu - omlet jest delikatny. 



12 komentarzy:

  1. super jest ten omlet! uwielbiam takie nadziane warzywami lub też owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, bardzo fajny, szkoda, że dopiero teraz widzę, bo byłby wcześniej na śniadanko:-) w takim razie jutro spróbuję:-)))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Może patelnia do naleśników sprawiłaby, że nauczyłabym się obsługiwać ich przyrządzanie:>

    OdpowiedzUsuń
  4. Zabobon, zabobon. Ja zawsze wariuję łyżką we wszystkie strony świata, a mimo to za każdym razem wychodzi tak jak ma wyjść ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj wyszedł gruby, puszyście nie ma co :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, pycha! Do pora dodałabym jeszcze ser żółty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. smaczny , lekki , zdrowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie jedzonko!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam blogi, gdzie podawane są przepisy na jedną porcję!

    Obsweruję

    OdpowiedzUsuń
  10. noo, dawno nie jadłam, wręcz zapomniałam o omletach, no popatrz;)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP