5.3.16

Muffinki marchewkowe fit

Idę za ciosem. Po niespodziewanym (przynajmniej nie aż tak) sukcesie ciasta marchewkowego przyszedł czas na marchewkowe muffinki! Pokombinowałam tak, żeby nie dodawać tłuszczu, jest w nich tylko 1 łyżeczka oleju kokosowego! a i tak myślę, że spokojnie można by go pominąć. Babeczki wyszły miękkie, pulchniutkie, mocno zbite. To propozycja raczej dla wielbicieli brownie niż kruchego, czy wręcz biszkoptowego ciasta.  Dzięki swojej strukturze dobre i na trzeci dzień (a nawet pokusiłabym się o stwierdzenie, że w kolejne dni lepsze, niż w dzień pieczenia). 




Marchewkowe muffinki 

Składniki (na 10 sztuk):
  • 100 g mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 marchewki - 180 g
  • 50 g musu jabłkowego
  • 100 ml kefiru
  • 1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu (lub więcej według smaku)
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nastawić na 180*
  2. W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki. W drugiej obraną i startą na małych oczkach marchewkę (z obranej marchewki odcisnąć nadmiar soku) oraz pozostałe składniki. Do składników suchych dodać mokre i dokładnie wymieszać.
  3. Ciasto przekładać do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości
  4. Piec w piekarniku około 30-40 minut, do suchego patyczka. 



11 komentarzy:

  1. Idealne na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pierwsze zresztą też niczego sobie ;)

      Usuń
  2. heheheh, ale się zgrałyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie powinno nas to już dziwić :D

      Usuń
  3. kiedyś piekłam muffinki na okrągło, od kilku miesięcy nie zrobiłam ani razu- poza wytrawnymi z jajkiem. Chyba mi się po prostu przejadły ale skoro tyle czasu już ich nie jadłam to w końcu mogę znowu zacząć muffinkowe eksperymenty!
    dodaję przepis do zakładek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny przepis. Upieke tez takie muffinki. Mam tylko jedno pytanie. Jakiej maki moge uzyc zamiast pszennej?. Nie jestem na diecie bezglutenowej,tylko po prostu nie uzywam maki pszennej :-). Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można spróbować z kukurydzianą, albo dać 150 g mąki owsianej

      Usuń
  5. świetne są, znam przepis i dość często robię w domu najbliższym także polecam również bo są super smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy11/17/2017

    A co można dać zamiast kefiru? sprawdzi się jogurt naturalny albo mleko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musiałoby by być coś pomiędzy, żeby uzyskać konsystencję kefiru. Czyli możesz spróbować zmieszać jogurt z mlekiem.

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP