31.7.17

Domowe batoniki proteinowe

Odżywki białkowe to produkt nie tylko dla panów z pulsującymi żyłami na rękach, umięśnionymi udami i szerokimi jak futryny drzwi barkami. Chociaż jeszcze stosunkowo niedawno tak właśnie myślano. Mi koktajl białkowy zastępuje jeden posiłek w ciągu dnia, najczęściej jest to kolacja, a w zasadzie to zawsze jest kolacja :) Ale dziś mam inny sposób na jej zastosowanie - proteinowe batoniki, naładowane wręcz białkiem. Lepiej więc sobie dozować przyjemność ich jedzenia i ograniczyć się do jednego dziennie. Batony najlepiej przechowywać w lodówce, a już napewno podczas tych Afrykańskich upałów, które podobno docierają nad Polskę. 

Domowe batoniki proteinowe

Składniki (6 batonów, forma 24 x 21 cm):
  • 80 g odżywki białkowej - u mnie smak owoców leśnych
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 50 g żurawiny
  • 50 g mieszanki orzechów
  • 1 spora łyżka masła orzechowego
  • 150 ml mleka
Przygotowanie:
  1. W misce połączyć ze sobą wszystkie składniki, prócz masła orzechowego i mleka.
  2. Mleko przelać do garnuszka i podgrzewać. Dodać do niego masło orzechowe i mieszać, żeby przybrało bardziej płynną konsystencję. Mleko z masłem przelać do pozostałych składników i wymieszać.
  3. Formę wyłożyć folią spożywczą i przełożyć do niej masę. Wyrównać, najlepiej mokrą dłonią. Chłodzić w lodówce całą noc. Później batoniki nadal przechowywać w lodówce


2 komentarze:

  1. fajne, bo można spakować i mieć zdrową przegryzkę w podróży :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają super! Zjadło by się ;)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP