18.7.17

Owsiane bułeczki do odrywania

Dzisiaj na blogu zło największe, bo pieczywo, z białej mąki na dodatek. Na drożdżach, nie na zakwasie, jedzone nie tylko na śniadanie. W swoim życiu upiekłam bułki jeden, jedyny raz, dwie wyglądały ładnie, były wyrośnięte a cała reszta się spłaszczyła. Nie  było w zasadzie sensu ich przekrawać, poza tym, że graniczyło to z cudem. Dlatego w weekend upiekłam właśnie te cudeńka - wyrośnięte, nie rozlane, pyszne. I teraz jestem prawie spełnioną (jak upiekę coś na zakwasie, to będę w pełni spełnioną) Panią od wypieków.
A takie piękne, niedzielne śniadanie przygotował mąż.


Owsiane bułeczki do odrywania
źródło: smakowitychleb.pl

Składniki (11-12 bułeczek):

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g masła
  • 7 g suszonych drożdży
  • 80 g płatków owsianych
  • 280 ml mleka
  • białko jaja do posmarowania
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesypać do miski, dodać sól, drożdże i płatki owsiane. W rondelku roztopić masło, dodać do pozostałych składników. Następnie podgrzać mleko, żeby było letnie. Dodawać powoli do  pozostałych składników i wyrabiać ciasto - około 5 minut, aż nie będzie się lepiło.
  2. Wyrobione ciasto zostawić w misie pod przykryciem na godzinę. 
  3. Po tym czasie, ciasto podzielić na 11-12 małych części, z każdej uformować bułeczkę i ułożyć ciasno w okrągłej formie do tarty lub tortownicy. Zostawić na 30 minut.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180*. Bułeczki posmarować białkiem jaja i posypać platkami owsianymi. Piec przez 30 minut, do zrumienienia. 


5 komentarzy:

  1. wygdalaja bosko, ale nie wiem czy moje mozliwosci kulinarne wystarcza by je upiec !

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ! Ciekawy pomysł na wykorzystanie naczynia na tartę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna propozycja na sobotni poranek <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy7/29/2017

    ja też takie chcę! Musze koniecznie takie upiec.

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP