11.8.17

Fit ryżowe placuszki, bezglutenowe

Zachorował mąż, zachorowałam i ja. Na dodatek zamiast z dnia na dzień czuć się coraz lepiej, ja czuję się coraz gorzej. Może i nic dziwnego, skoro liczę na to, że organizm sam pokona tą cholerę. Widocznie będę musiała mu pomóc domową apteką. Na domiar złego mamy dziś prawdziwie deszczowo-jesienną pogodę. Najlepszym rozwiązaniem byłoby przebrać się znów w piżamkę, zaparzyć herbatę z sokiem malinowym albo inny coldrex i spać, wygrzewając się przy okazji. Jednak mąż tak zachwalił moje 'zdolności' cukiernicze, że będę dziś jeszcze raz piekła, różowy, malinowy tort na urodziny małej księżniczki. Piec dla kogoś, nie mogąc wcześniej dokonać degustacji to jest dla mnie dość stresujące zadanie. Jedyny plus i łatwość zadania polega na tym, że to kopia tego poniedziałkowego, więc liczę, że uda się tak samo dobry. 
Tymczasem, żeby mieć siły na odpędzanie choroby i pieczenie tortów trzeba zacząć dzień od pożywnego śniadania, a to niewątpliwie takie jest. 


Fit ryżowe placuszki, bezglutenowe:

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 mocno dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 100-125 ml mleka
  • olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
  1. W naczyniu zblendować banana z jajkiem i mlekiem. Dodać mąkę ryżową, wymieszać i odstawić na około 20 minut.
  2. Patelnię rozgrzać i natłuścić. Łyżką nakładać masę na patelnię formując małe placuszki, smażyć na niewielkim ogniu z obu stron do zrumienienia. 


3 komentarze:

  1. Świetny pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniammm wyglądają bosko. Mam małe wiec chyba jutro wleca na śniadanie :)
    https://beslimuk.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP