11.2.18

Wegańskie placuszki szpinakowo-bananowe

Zderzenie z pourlopową rzeczywistością, nagły brak osób, które towarzyszyły nam przez ten czas, do tego popołudniowe zmiany w pracy doprowadziły do tego, że na blogu powiało pustką. Nie ma tego złego, miałam przynajmniej czas na wymyślenie nowych przepisów. Teraz tylko znaleźć czas na ich realizację i w walentynkowym tygodniu powinno pojawić się sporo nowości. Walentynkową serię zaczynam słodkim, chociaż nie różowym i nie czerwonym śniadaniem. Przedstawiam niezwykle delikatne, wegańskie placuszki szpinakowo-bananowe. Zawierają minimalną ilość mąki, którą można zwiększać jeżeli Wasza patelnia nie będzie potrafiła sobie poradzić z tak delikatnym ciastem. 


Wegańskie placuszki szpinakowo-bananowe

Składniki:

  • 75 g świeżego szpinaku
  • 2 średnie mocno dojrzałe banany
  • 125 ml mleka migdałowego, lub innego ulubionego
  • 30 g otrębów owsianych
  • 60 g mąki ciecierzycowej
Przygotowanie:
  1. Szpinak zblendować z bananami i mlekiem.
  2. Dodać otręby i mąkę, wymieszać. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać jeszcze mąki.
  3. Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię nakładać łyżką ciasto formując placuszki. Smażyć na małym ogniu z obu stron, do zrumienienia. 
  4. UWAGI: Placuszki są bardzo delikatne, smażyć na dobrej, nieprzywierającej patelni, przewracać szpatułką do omletów.


2 komentarze:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP