1.8.12

Bułeczki żytnie na drożdżach

Nigdy dotąd nie piekłam bułek ani chleba. Gdy słyszę zaczyn czuję pod skórą, że będzie ciężko. Tak po prawdzie pierwszy raz od początku do końca robiłam coś z drożdży (do tej pory zajmował się tym mój chłopak-kucharz). Nie wyszło mi tak jakbym chciała; tj nie wyrosło tak jak tego oczekiwałam, ale grunt, że mam swoje bułeczki.
Powiem szczerze w wyborze źródła przepisu pomogło mi ładne zdjęcie ;)


Bułeczki żytnie na drożdżach (źródło: wypiekizpasja)


Składniki:
  • 400g mąki żytniej
  • 100g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (pominęłam)
  • 50g świeżych drożdży
  • 80ml oliwy
  • 250 ml letniej wody
  • mak lub płatki owsiane opcjonalnie
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
  1. W połowie porcji wody rozpuścić drożdże. 
  2. W osobnej misce połączyć ze sobą mąki, sól i cukier. Dodać rozpuszczone drożdże kiedy zaczną rosnąć, oraz pozostałe składniki. wymieszać łyżką drewnianą lub ręką.
  3. Odstawić na pół godziny pod przykryciem.
  4. Formować bułeczki, jeżeli się kleją to podsypywać odrobiną mąki, układać na blasze. spryskać wodą, posypać po górze makiem lub otrębami. Pozostawić na kolejne pół godziny, w tym czasie nagrzać piekarnik do 220/220 *
  5. Piec 20-25 minut.

8 komentarzy:

  1. buleczki prezentuja sie pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe bułeczki! porywam jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry początek:) Ja kiedyś poprosiłam w piekarni o zakwas i dostałam go w słoiku:) TO BYŁY MOJE NAJLEPSZE CHLEBY:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne bułeczki, sam ostatnio poznaję radość z domowego pieczywa, nie ważne jak wygląda, najważniejsze, że samemu się je zrobiło i można je zjeść jeszcze ciepłe, kiedy jest obłędnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma to jak domowe wypieki :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam sama bułek. Myślę, że kiedyś trzeba będzie... Twoje wyglądają apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nieważne jak wyglądają-ważne jak smakują!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam domowe pieczywo, każde bez względu jakie :) Zapewne pysznie smakują :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP