29.4.17

Placuszki migdałowe

Na dobry początek weekendu dobrze jest zjeść pyszne śniadanie, Ale na początek tak długiego weekendu to śniadanie musi być też bardzo pożywne i te placki mieszczą się w obu tych kategoriach. Ilekroć mam ochotę na śniadanie właśnie w takiej formie wydaje mi się, że wykorzystałam już wiele możliwych kombinacji. Ale wtedy otwieram archiwum swojego bloga i przeglądam te przepisy i zdjęcia zastanawiając się co można pozmieniać, żeby znów powstało coś nowego. Inspiracją dla tych placków były te tutaj ze słonecznikiem bo kiedy natknę się na to zdjęcie przypominam sobie, że one były nie dość, że pyszne to jeszcze zupełnie banalne. Więc zapraszam na ich nową odsłonę!


Placuszki migdałowe

Składniki (8sztuk):

  • 30 g płatków owsianych
  • 20 g mąki orkiszowej
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 15 g płatków migdałowych
  • 110 ml kefiru/maślanki
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • 1 białko + 1 żółtko
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane zalać kefirem i odstawić na chwilę, żeby płatki zmiękły. 
  2. Do płatków dodać pozostałe składniki, prócz białkai wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać w masę. 
  4. Łyżką nakładać masę, formując placuszki, smażyć z obu stron na patelni na niezbyt dużym ogniu do zrumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami

3 komentarze:

  1. Mniam! Te placuszki wyglądają przepysznie :d

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na pyszne i lekkie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP